Amsterdambynight Amsterdam Nacht WiW Photography Fotografie Fine Art Kunst

 

Amsterdam Centraal Station

Deze keer zet Amsterdam by Night de Spotlight op het Centraal Station van Amsterdam. Velen zetten in dit imposante gebouw hun eerste stappen op Amsterdamse bodem, of het nou toeristen vanaf Schiphol of dagjesmensen van het “platteland” zijn. De laatste jaren is het terrein rond het station grondig onder handen genomen, vooral met het oog op verbeterde verbindingen met het stadsvervoer. Met dagelijks bijna 190.000 reizigers is Amsterdam Centraal, na Utrecht, het op een na drukste station van Nederland. Nu het stationsplein langzaam weer toonbaar wordt is het een mooi moment om dit gebouw in de Spotlight te zetten.

Amsterdam Nacht Centraal Station

Architectuur en bouw

Tussen 1881 en 1889 werd het station gebouwd op een drietal nieuw aangelegde eilanden in het IJ. Het grootste deel van het benodigde zand was afkomstig uit de aanleg van het Noordzee-kanaal.Het stationsgebouw van Amsterdam Centraal is een ontwerp van Pierre Cuypers en Dolf van Gendt in een voor die tijd typerende neogotische stijl (zie ook het Rijksmuseum, ook ontworpen door Cuypers). De overkapping van de perrons is een ontwerp van Leonard Eijmer. De bouw liep enige vertraging op door verzakkingen van de houten fundering. Met de opkomst van de trein als voornaam transportmiddel is het typerend dat het grootse station op de locatie van de originele haven verscheen. De voornaamste reden voor deze locatie was dat het voor deze optie niet nodig was om het historische centrum met spoorlijnen te doorkruisen. Op 15 oktober 1889 werd het station feestelijk geopend.

Openbaar vervoer

Amsterdam Nacht Centraal Station amsterdambynight Amsterdam Nacht Centraal Station amsterdambynightHoewel het station in de loop der jaren veel is aangepast zijn er relatief weinig grote uitbreidingen van het spoor geweest. In 2003 is wel begonnen met de bouw van een overdekt busstation aan de IJ-zijde van Amsterdam Centraal. Deze vernieuwde busterminal verbindt de stad met de omliggende regio, terwijl het stadsvervoer met de trams nog steeds van de voorzijde van het station vertrekt. Aan de IJ-zijde vinden we ook de vertrekkades van de veerboten over het IJ. Vanaf 2017 wordt ook de Noord-Zuid metrolijn in gebruik genomen als nieuwe verbinding met Amsterdam Noord. Sinds halverwege 2014 is de overkapping aan de IJ-zijde klaar en prijkt de stadsnaam Amsterdam op het dak.

Fietsflat

Amsterdam Nacht Fietsflat amsterdambynightAmsterdam is natuurlijk een fietsstad by uitstek, en dat brengt ook logistieke uitdagingen. Zo moet er op nabij het Centraal Station voldoende plaats zijn om al deze fietsen te stallen. Omdat ruimte beperkt beschikbaar is wordt er gezocht naar creatieve oplossingen, waaronder drijvende stallingen in het IJ. Een van de meest imposante stallingen is zonder twijfel de fietsflat aan de voorzijde van het station. Deze 3 verdiepingen tellende fietsenstalling biedt ruimte aan 2500 fietsen en staat over het algemeen redelijk vol. Dit wekt bij vele toeristen verbazing en het is dan ook een geliefd object voor een foto.

Bronvermelding:

- I Amsterdam

 

Interessant wat u heeft gelezen? Deel deze pagina dan! Bestel afdrukken via de Prints pagina.

 

Terug naar Spotlight