Amsterdambynight Amsterdam Nacht WiW Photography Fotografie Fine Art Kunst

 

De Portugese Synagoge

Naast een groot aantal Katholieke en Protestantse kerken telt Amsterdam ook enkele Joodse gebedshuizen. Aan het Mr Visserplein, nabij Waterlooplein, staat de Portugees-Israelitische Synagoge. Het kenmerkende gebouw behoort tot de oudste synagoges ter wereld die steeds als zodanig in gebruik zijn gebleven. Dit in tegenstelling tot de naastgelegen Grote Synagoge, die in 1943 door de Nazis gesloten werd en daarna niet meer in gebruik genomen is. De indrukwekkende Portugese Synagoge is een van de belangrijkere synagoges ter wereld en vormt nog steeds het kloppend hart van de Joodse gemeenschap van Amsterdam.

Portugese Synagoge Amsterdam Nacht amsterdambynight

Joden in Amsterdam

Aan het eind van de 15de eeuw kwam Spanje onder een streng katholiek bewind te staan waardoor veel Spaanse Joden naar Portugal vluchtten. Toen ook Portugal in 1497 onder Spaans gezag kwam stonden veel Joden voor de keuze om zich te  bekeren tot het christendom of weer te vluchten. Hoewel een groot aantal zich, al was het alleen maar voor de vorm, liet dopen vond er weer een grote uittocht plaats toen vanaf 1540 de inquisitie werd ingevoerd. Met het uitbreken van de opstand tegen Spanje vonden veel Joden onderdak in de relatief tolerante steden van de Nederlanden. Toen Antwerpen in 1585 door de Spanjaarden veroverd werd trokken veel Joden naar Amsterdam. De Joodse bevolking was erg ondernemend en had goede handelscontacten, waarmee ze een sterke impuls gaven aan de Amsterdamse economie.

De Portugese Synagoge

Amsterdam Nacht Portugese Synagoge amsterdambynightVanaf de tweede helft van de 17de eeuw werd het de Joden toegestaan om synagoges te bouwen in Amsterdam. In 1671 werd nabij het Waterlooplein begonnen met de bouw van de Portugees-Israelitische Synagoge, ook wel Esnoga of Snoge genoemd. In deze buurt woonde een groot deel van de Joodse gemeenschap en tegenwoordig vinden we er naast de synagoge ook het Joods Historisch museum en het Pintohuis. De Portugese Synagoge is een ontwerp van de latere stadsbouwmeester Elias Bouman, en de vorm verwijst naar de tempel van Salomon in Jeruzalem. In het rampjaar 1672 werd de bouw stil gelegd vanwege een aanval op Nederland door zowel Engeland als Frankrijk. Nadat de bouw was hervat kon de synagoge op 2 augustus 1675 feestelijk geopend worden. De Portugese Synagoge bestaat uit het hoofdgebouw en een voorplein dat is omgeven door lage bijgebouwen. Het gebouw was in haar tijd de grootste synagoge ter wereld, en samen met de synagoge van Praag is het de oudste ter wereld die nog in gebruik is.

Traditionele Inrichting en Bibliotheek

Portugese Synagoge Amsterdam Nacht amsterdambynightHet interieur van de Portugese Synagoge is nooit gemoderniseerd en vrijwel geheel intact gebleven. Het gebouw heeft geen verwarming of elektrisch licht, waardoor bijna 1000 kaarsen gebruikt worden voor de verlichting. Om de grenenhouten vloer van de synagoge schoon te houden wordt deze, net als in vroeger tijden, nog steeds bestrooid met zand.
De bijgebouwen huisvesten de bibliotheek Ets Haim – Livraria Montezinos, een van de grootste collecties met Joodse geschriften en omvat boeken van 1484 tot nu. De bibliotheek is onderdeel van het UNESCO Memory of the World Register.

Bronvermelding

- Website Portugese Synagoge

- Amsterdam – Russell Shorto

 

Interessant wat u heeft gelezen? Deel deze pagina dan! Bestel afdrukken via de Prints pagina.

 

Terug naar Spotlight