Zuiderkerk
In deze Spotlight van Amsterdam by Night nemen we een kijkje bij de Zuiderkerk. Hoewel deze kerk niet de faam van de Oude Kerk of de Westerkerk heeft is dit mooie gebouw zeker een bezoekje waard. Het gebrek aan bekendheid komt mogelijk door de verscholen ligging tussen de bebouwing in het centrum. Misschien is dit juist ook de kracht van deze kerk, want het pleintje aan de Zuiderkerkhof vormt een oase van rust in de drukke binnenstad.
Bouw van de Zuiderkerk
Aan het begin van de 17de eeuw wilde de hervormde kerkenraad een nieuwe kerk in Amsterdam bouwen. Hoewel de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk na de alteratie beiden werden ingericht als hervormde kerk was de Zuiderkerk de eerste die ook daadwerklijk als zodanig gebouwd werd. Het stadsbestuur ging akkoord en in 1603 werd begonnen met de bouw van de kerk naar ontwerp van stadsbouwmeester Hendrick de Keyser. Hoewel de eerste steen op 22 augustus 1603 werd gelegd duurde het bouwproces lang vanwege geldgebrek. Pas in 1611 werd de Zuiderkerk opgeleverd, waarbij op 22 mei de eerste dienst gehouden werd. De kerktoren werd pas in 1614 voltooid. Rond 1660 werd de Zuiderkerk verbouwd vanwege de aanleg van een weeshuis.
De faam van de Zuiderkerk
In de kerk en op de omliggende begraafplaats zijn onder andere stadsbouwmeester Hendrick de Keyser en Rombertus van Rijn (eerste zoon van schilder Rembrandt van Rijn) begraven. Ook is het vierde kind van Rembrandt hier gedoopt. In 1823 werd de kerk zeer kortstondig bezocht door Koning Willem I. Een hoogtepunt op kunsthistorisch gebied was 1874. In dat jaar werd de Zuiderkerk vereeuwigd door de Franse impressionistische schilder Claude Monet die in deze periode in Noord-Holland verbleef.
Het einde als kerk en een nieuw begin
Op 12 september 1929 werd na meer dan 300 jaar de laatste kerkdienst, in dit geval een huwelijk, in de Zuiderkerk gehouden. Daarna werd gezocht naar een nieuwe bestemming voor dit mooie gebouw. Om de weg vrij te maken voor een restauratie werd de Zuiderkerk in 1968 voor een half miljoen gulden gekocht door de gemeente. In de jaren 70 werd de kerk uitgebreid gerenoveerd, waarna ze in gebruik werd genomen als expositieruimte voor de dienst ruimtelijke ordening. Sinds 1992 huisvest de kerk ook een informatiecentrum van de gemeente Amsterdam. Tegenwoordig kan de Zuiderkerk gehuurd worden voor evenementen, van lezingen en concerten tot huwelijken en congressen. Op deze manier wordt het kerkgebouw ook voor de toekomst behouden voor de stad.
Bronvermelding
Interessant wat u heeft gelezen? Deel deze pagina dan! Bestel afdrukken via de Prints pagina.
Terug naar Spotlight