Amsterdambynight Amsterdam Nacht WiW Photography Fotografie Fine Art Kunst

 

Anonieme Kunstwerken

In deze Spotlight neemt Amsterdam by Night een kijkje bij de anonieme kunstwerken die in de jaren ’80 en ’90 in de stad geplaatst werden. In totaal zijn er een zestal beelden van “de onbekende beeldhouwer” in de stad te vinden. De gemeente heeft de beelden in eigendom ontvangen op voorwaarde dat de identiteit van de beeldhouwer niet bekend wordt gemaakt. Naast de zes beelden in Amsterdam zijn er ook twee beelden van deze kunstenaar in Velsen en Amersfoort geplaatst. Tijd voor een nadere kennismaking met het werk van de anonieme kunstenaar(s).

De Man met het Vioolkoffer

Amsterdam Nacht Man met Vioolkoffer AmsterdambynightDe man met het vioolkoffer aan het Tweede Marnixplantsoen is in 1982 verschenen. Het ijzeren beeld werd zonder aankondiging in het holst van de nacht geplaatst. De figuur (zonder hoofd) lijkt te rennen om tram 10 te kunnen halen. In de ene hand heeft hij een vioolkoffer, met de andere houdt hij zijn hoed vast. Vlak voordat eind jaren ’80 een nieuwe reeks anonieme beelden verscheen is dit beeld zonder aankondiging verdwenen, men dacht aan diefstal, en later weer terug geplaatst. Het bleek om een opknapbeurt te gaan, de man kwam helemaal blauw geschilderd terug. Begin 2011 is het beeld nogmaals weggehaald omdat het vioolkoffer beschadigd was. Ook na dit herstel kwam het beeld weer helderblauw terug. De maker en hersteller zijn nooit bekend geworden.

Het Boomzagertje

Boomzagertje Amsterdam Nacht amsterdambynightIn de nacht voor Koninginnedag 1989 verscheen het Boomzagertje in het Leidsebosje. Dit kleine beeldje staat op een tak van een plataan en lijkt al jaren zijn eigen val af te wachten. In mei 1998 bleek het alpinopetje van het beeldje verdwenen te zijn, maar dit is later weer teruggeplaatst of vervangen. Hetzelfde was eerder al met het zaagje gebeurd.
Mede door de plaatsing in de nacht voor de verjaardag van koningin Beatrix zijn er speculaties ontstaan dat de vorstin de maker van de reeks sculpturen zou zijn. Dit vermoeden wordt gesterkt door de middelen die nodig om de beelden te kunnen vervaardigen en plaatsen, alsmede de anonimiteit te waarborgen. Er gaan echter meer verhalen de ronde over de beeldhouwer, of mogelijk zelfs de groep beeldhouwers.

Borstplaat

Borstplaat Beeldhouwwerk Amsterdam Nacht amsterdambynightDeze kleine sculptuur van een hand op een vrouwenborst ligt tussen de keien op het Oudekerksplein. Het is het vierde werk van de onbekende beeldhouwer dat geplaatst werd. Eind februari 1993 verscheen ook dit beeld uit het niets in de Amsterdamse binnenstad. Al binnen een week werd het beeld verwijderd door de dienst Stedelijk Beheer, op zich nog geen eenvoudige klus gezien de meter beton waar het kunstwerk in verankerd zat. Als reden werd aangedragen dat het beeld door haar ongelukkige plaatsing geluidsoverlast veroorzaakte, er geen vergunning was aangevraagd, en dat er klachten waren binnen gekomen over de ongepastheid van het beeld op de Wallen.
Nadat de maker was opgeroepen zich te melden bij de afdeling kunstzaken is besloten het beeld, inclusief geluidsdempend materiaal, weer terug te plaatsen op de originele locatie. Voorwaarde was wel dat de identiteit van de beeldhouwer geheim zou blijven. Zo is het beeld sinds juli 1993 weer te bewonderen aan het Oudekerksplein.

 

Bronvermelding:

- Buitenbeeld in beeld

 

Interessant wat u heeft gelezen? Deel deze pagina dan! Bestel afdrukken via de Prints pagina.

 

Terug naar Spotlight