Amsterdambynight Amsterdam Nacht WiW Photography Fotografie Fine Art Kunst

 

Beurs van Berlage

Deze keer zet Amsterdam by Night de Beurs van Berlage in de Spotlight. Voor velen is dit een van de eerste grote gebouwen die ze tegenkomen als je vanaf het Centraal Station naar de Dam loopt. Het gebouw is genoemd naar de beroemde Amsterdamse architect Hendrik Petrus Berlage. De historie van de Amsterdamse beurs, de oudste ter wereld, gaat terug tot de Gouden Eeuw. Reden genoeg voor een nadere kennismaking.

De Amsterdamse Beurs

Amsterdam kreeg in de Gouden Eeuw als eerste stad ter wereld een vaste plek waar aandelen verhandeld konden worden. Het betrof in die tijd met name aandelen in de Verenigde Oostindische Compagnie. Vanaf 1611 werden deze aandelen verhandeld in de Koopmansbeurs, gelegen aan het Rokin. Dit indrukwekkende gebouw werd vanwege verzakkingen in 1838 gesloopt en vervangen door de Beurs van Zocher aan de Dam, op de locatie van de huidige Bijenkorf. De ongunstige ligging had echter tot gevolg dat de doorgang van het Damrak naar de Dam slechts 15 meter bedroeg. Na de aanleg van het Centraal Station in 1889 werd dit vanwege de toenemende drukte een onoverkomelijk bezwaar, waardoor ook dit beursgebouw gesloopt werd.

Beurs Berlage Stock Market Amsterdam Nacht amsterdambynightBeursgebouw van Berlage

Voor het ontwerp van het nieuwe beursgebouw had de stad een prijsvraag uitgeschreven waaruit 5 ontwerpen genomineerd werden. De keuze viel in eerste instantie op een ontwerp van architect Cordonnier, maar deze werd later gediskwalificeerd omdat zijn voorstel een vrijwel exacte kopie van het stadhuis van La Rochelle (Frankrijk) zou zijn. Daarmee werd alsnog gekozen voor het ontwerp van Berlage, dat tussen 1898 en 1903 gebouwd werd aan het Damrak. Door de sterke groei van de effectenhandel was het gebouw al snel te klein, waarna de effectenbeurs in 1912 verhuisde naar Beursplein 5. In de Beurs van Berlage vonden wel nog andere financiele activiteiten plaats, waaronder de goederen- en graanhandel en de optiebeurs.

Cultureel Centrum en Koninklijk Huwelijk

Sinds 1985 heeft het gebouw ook een meer publieke functie gekregen. Zo is er ruimte voor exposities, lezingen en concerten. Op 2 februarie  2002 traden toenmalig kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima in het huwelijk. De kerkelijke inzegening vond plaats in de Nieuwe Kerk, maar het burgerlijk huwelijk werd door burgemeester Job Cohen gesloten in de grote zaal van het beursgebouw. Een rondleiding door de Beurs van Berlage vormt een mooie kennismaking met de historie van het gebouw en de Amsterdamse beurs.

 

Bronvermelding:

- Beurs van Berlage

 

Interessant wat u heeft gelezen? Deel deze pagina dan! Bestel afdrukken via de Prints pagina.

 

Terug naar Spotlight