Amsterdambynight Amsterdam Nacht WiW Photography Fotografie Fine Art Kunst

 

Rembrandtpark

Amsterdambynight Rembrandtpark Amsterdam NachtHet Rembrandtpark op de rand tussen Amsterdam West en Nieuw-West is een van mijn favoriete parken in Amsterdam, mede omdat ik er dagelijks doorheen fietste. Het park is vernoemd naar de bekende schilder Rembrandt van Rijn. Het is zeker niet het grootste of bekendste park van de stad en voor toeristen al helemaal niet het meest centraal gelegen, toch is het een (nachtelijk) bezoekje waard.

Het Rembrandtpark werd begin jaren '70 aangelegd op de uiterste begrenzing van de vooroorlogse bebouwing in West. Het langgerekte park wordt doorkruist door de Cornelis Lelylaan, Postjesweg en Jan Evertsenstraat en wordt langs de oostkant deels geflankeerd door de Postjeswetering. Langs de westkant van het park loopt de snelweg A10, met daarbuiten de westelijke tuinsteden. Op het viaduct van de Postjesweg staan prominent de "Twee Hondjes", gemaakt door Marjolijn Mandersloot. De beelden zijn op 4 december 2002 onthuld door toenmalig burgemeester Job Cohen. Ze kijken er als het ware naar uit om in het park uitgelaten te worden, en voor de wandelaar of fietser zijn de beelden al vanaf een afstand herkenbaar.

Amsterdambynight Rembrandtpark Amsterdam Nacht Twee HondjesAmsterdambynight Rembo Rembrandtpark Amsterdam NachtEen stukje verder naar het noorden vinden we tussen de bomen een ander beeld, "Rembo" van Bastienne Kramer uit 2005. Het was deel van de opdracht van het stadsdeelbestuur om een beeld te ontwerpen dat bestand zou zijn tegen vandalisme. Het concept van dit 3,2 meter hoge keramieken kunstwerk is daarmee dat eventuele beschadigingen met brons hersteld worden, waardoor het beeld langzaam een metamorphose ondergaat. Gelukkig bevindt het beeld zich nog grotendeels in originele staat en kleurt het nog steeds donkergroen in de nachtelijke duisternis.

Ten noorden van het Rembrandtpark vinden we langs het fietspad ten slotte nog enkele mooie graffiti kunstwerken op de muren van het stadsdepot. Het omvat voorstellingen die op artistieke wijze de band met de Nederlandse zeevaarthistorie aanhalen. Deze werken zijn in 2013 over eerdere graffiti aangebracht.

Bronvermelding

- www.buitenbeeldinbeeld.nl

Amsterdambynight Rembrandtpark Graffiti Amsterdam Nacht Zeevaart Amsterdambynight Rembrandtpark Graffiti Amsterdam Nacht Zeehelden

 

Terug naar Spotlight

 

Hieronder kunt u een bericht achter laten of de pagina delen