Amsterdambynight Amsterdam Nacht WiW Photography Fotografie Fine Art Kunst

 

De Slatuinenweg

Amsterdam Slatuinenweg Nacht AmsterdambynightGelegen tussen de Admiraal de Ruijterweg en de Baarsjesweg vinden we een stukje Amsterdam waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan: De Slatuinenweg. In contrast met de omliggende hogere bebouwing heeft dit straatje in Stadsdeel West zijn historische karakter goed weten te behouden. Vroeger behoorde dit gebied tot de opgeheven gemeente Sloten, die in 1921 door Amsterdam geannexeerd werd. De snelle uitbreiding van Amsterdam heeft dit straatje gelukkig gespaard.

 

Het Slatuinenpad

De huidige Slatuinenweg maakte aan het eind van de 17de eeuw deel uit van het Slatuinenpad, een voetpad van Amsterdam naar de kerk van Sloterdijk. De naam van het voetpad verwijst naar de vele groentetuintjes die aan het weggetje lagen. Het landelijke gebied was populair onder de stadmensen die hier graag kwamen wandelen en vissen. Door de groeiende stad veranderde het gebied langzaam van een buitengebied tot levendigere buurt met woningen en bedrijvigheid.

Amsterdam Slatuinenweg Amsterdambynight Nacht Slatuinenweg Amsterdam Nacht amsterdambynight

Stadsuitbreiding

Aan het landelijke karakter kwam abrupt een einde toen Sloten in 1921 onderdeel werd van de stad Amsterdam. De volkstuintjes verdwenen en het terrein werd opgehoogd ten behoeve van grootschalige stadsuitbreiding. Het originele Slatuinenpad verdween vanaf 1927 grotendeels onder nieuwbouw, waarbij de huidige Willem de Zwijgerlaan het traject van het pad grotendeels volgt. Alleen het deel dat sinds 1924 bekend staat als de Slatuinenweg bleef behouden. Doordat het omliggende terrein met zand werd opgehoogd ligt de Slatuinenweg nog steeds lager dan de omliggende straten.

Slatuinenweg Amsterdam Nacht Amsterdambynight

Natuurtuin Slatuinen

Ondanks de stadsuitbreidingen heeft de Slatuinenweg de tand des tijds weten te doorstaan. Tegenwoordig wordt de straat nog steeds geflankeerd door karakteristieke oude laagbouw die zeker ’s nachts een gevoel van vroegere tijden oproept. Aan het straatje ligt ook de ingang naar Natuurtuin Slatuinen, een stukje wildernis in de stad. Het terrein werd tot 1984 verpacht aan een kwekerij, en in 1986 besloot de gemeente zonder een duidelijke toekomstvisie tot het kappen van de bomen. In 1991 namen de buurtbewoners het heft in eigen hand en besloten tot de aanleg van een natuurtuin met een sociale en educatieve functie. De natuurtuin, met de ingang tussen Slatuinenweg 43 en 47 is op gezette tijden te bezoeken.

Neem de volgende keer dat je in de buurt bent eens een kijkje in de Slatuinenweg en laat je verrassen door dit mooie stukje Amsterdam.

Bronvermelding

- Historisch Archief de Baarsjes

- Stadsarchief Amsterdam

 

Interessant wat u heeft gelezen? Deel deze pagina dan! Bestel afdrukken via de Prints pagina.

 

Terug naar Spotlight