Amsterdambynight Amsterdam Nacht WiW Photography Fotografie Fine Art Kunst

 

Vondelpark

Het Vondelpark is een zeer mooi stadspark en behoort tot de bekendste parken van Amsterdam, misschien zelfs van heel Nederland. Op zomerse dagen is het een geliefde plek waar zowel Amsterdammers als toeristen tot rust komen en sporten. Als de zon onder is gegaan komt het park zelf tot rust, en op een eenzame fietser na is er vrijwel niemand meer.

Vondelpark Amsterdam Nacht Amsterdambynight

Geschiedenis

Na de Gouden Eeuw stagneerde de groei van Amsterdam, maar hierin kwam verandering met het aanbreken van de industriele revolutie. De snel groeiende bevolking leidde er toe dat de Amsterdamse binnenstad halverwege de 19de eeuw vrijwel geheel was volgebouwd. Met het oog op de leefbaarheid van de stad werd in 1864 besloten tot de aanleg van een park aan de rand van Amsterdam. De aanleg was een particulier initiatief en als locatie werd gekozen voor een strook land langs de Overtoom.  Hier werd tussen 1864 en 1877 het Vondelpark aangelegd. Het eerste deel van het park werd op 15 juni 1865 geopend en stond in die tijd bekend als het Nieuwe Park. Pas met de plaatsing van het beeld van dichter Joost van den Vondel in 1867 kreeg het de naam Vondelpark. Sinds 1877 heeft het park zijn huidige omvang, na een verdere uitbreiding tot aan de Amstelveense Weg. Het park is tot 1953 particulier eigendom geweest, maar werd in dat jaar voor 1 gulden verkocht aan de gemeente Amsterdam. Doordat het Vondelpark is aangelegd op een veengebied zakt het langzaam steeds verder weg: het ligt ondertussen al bijna 1,5 meter lager dan de omliggende stad. Het park moest mede daardoor grondig opgeknapt worden, en tussen 1999 en 2010 volgde een uitgebreide renovatie.  

Bezienswaardigheden

Het Vondelpark vormt een ideale plek voor een picknick, een rondje hardlopen of een lekker momentje in de zon. Voor de geinteresseerde bezoeker valt er echter veel meer te ontwaren tussen de grote mensenmassa. In het park staan bijvoorbeeld een aantal standbeelden, waaronder “Figure Decoupe” van Pablo Picasso, in de volksmond ook bekend als “De Platte Vogel” of de “De Vis”. Ook het standbeeld van Joost van den Vondel uit 1865 waaraan het park haar naam dankt is het bekijken waard. Wat flora en fauna betreft vinden we ongeveer 150 boomsoorten en een groot aantal verschillende dieren in het park. De laatste jaren broeden er regelmatig ooievaars in het Vondelpark en na het broedseizoen kan er de laatste jaren steeds genoten worden van de jongen. Een kijkje op hun eerste vliegpogingen is zeker een goed excuus voor een avondje Vondelpark. In het rosarium uit 1936 zijn veel verschillende rozensoorten te vinden. Er bestaat hier zelfs de mogelijkheid om een klein stukje te adopteren en zelf te onderhouden.

Amsterdam Vondelpark Nacht Picasso Vis Standbeeld amsterdambynight Amsterdam Vondelpark Nacht Vondel amsterdambynight

Op zaterdag 14 juni 2014 werd het 150-jarig bestaan van het Vondelpark gevierd met concerten, voorstellingen en een grote picknick.

Bronvermelding
- Stadsdeel Zuid
- Vondelpark.net
- Buitenbeeld in Beeld

 

Interessant wat u heeft gelezen? Deel deze pagina dan! Bestel afdrukken via de Prints pagina.

 

Terug naar Spotlight