Amsterdambynight Amsterdam Nacht WiW Photography Fotografie Fine Art Kunst

 

Amsterdam by Night

Welkom bij Amsterdam by Night, de plek voor een verfrissende kijk op de stad. De unieke nachtfotos tonen Amsterdam zoals u haar nog niet eerder gezien heeft. Waar we normaal gesproken voorbij gaan aan de schoonheid van de nacht neemt Amsterdam by Night uitgebreid de tijd voor een nadere kennismaking met deze "donkere kant" van de stad. In de nachtelijke duisternis ligt een waar kleurenspel verborgen, waardoor de rust en schoonheid van Amsterdam op de fotos spectaculair tot uiting komen.

Amsterdam by Night is echter meer dan een verzameling nachtfotos. De stad heeft een rijke historie die verteld wil worden. Juist doordat deze historie overal zichtbaar is lenen de nachtfotos zich als een uitstekende kapstok om de verhalen aan op te hangen. Door verder op de achtergronden in te gaan biedt Amsterdam by Night als het ware een dubbele ontdekkingsreis: zowel door de nachtelijk stad als door haar rijke geschiedenis. Ga mee en trakteer jezelf op een hernieuwde kennismaking met Amsterdam.

Lees hieronder de geschiedenis van Amsterdam in vogelvlucht. Neem daarna eens een kijkje in de Spotlight, waar regelmatig een stukje nachtelijk Amsterdam extra wordt uitgelicht. Hou ook het Nieuws in de gaten voor de laatste berichten omtrent Amsterdam by Night. Wilt u zelfs overdag blijven genieten van nachtelijk Amsterdam of bent u op zoek naar een bijzonder geschenk? Ga dan naar de Prints pagina, waar u mooie afdrukken, ansichtkaarten en de jaarkalender kunt bestellen.

NU BESCHIKBAAR: BESTEL het fotoboek "Amsterdam by Night" (PREVIEW in PDF)

Als je op de hoogte wil blijven kun je je inschrijven voor de Amsterdam by Night Nieuwsbrief op de Contact pagina. Het project is ook te volgen op Facebook.

 

Amsterdam

Amsterdam is de prachtige hoofdstad van Nederland. De stad telt iets meer dan 800.000 inwoners en is daarmee een relatief kleine stad. Amsterdam is echter over de hele wereld bekend vanwege de Gouden Eeuw en de historische binnenstad met grachtengordel.

Het prille begin van Amsterdam

Amsterdambynight Oude Kerk Amsterdam NachtDe veelbewogen geschiedenis van Amsterdam begint rond de 12de eeuw. In die periode worden de eerste dijken aangelegd die het achterland beschermen tegen het water. Op de plek waar de Amstel in het IJ mondt ontstaat de nederzetting Aemstelredamme, een klein vissersdorpje dat snel uit zal groeien tot een wereldmacht. De start in dit onherbergzame gebied is echter moeizaam, en er is relatief weinig bekend over de vroege geschiedenis van Amsterdam.

De Middeleeuwse Stad

In de middeleeuwen groeit de stad gestaag, mede door de afwezigheid van een traditionele adel. Dit zorgt voor een ondernemersklimaat waarbij persoonlijke vrijheid, ook in godsdienst, hoog in het vandaal staat. De stad trekt daarmee veel immigranten en richt zich vooral op de zeehandel. De handel floreert en Amsterdam groeit.

Opstand en de Gouden Eeuw

Amsterdambynight Scheepvaartmuseum Amsterdam NachtTijdens de opstand tegen Spanje sluit Amsterdam zich in 1578 bij de opstandelingen aan, voornamelijk uit economische overwegingen. Het blijkt een goede keus, en de overzeese handel neemt sterk toe. In de 17de eeuw wonen bijna 200.000 mensen in Amsterdam, waarmee de stad in die tijd tot de grootste ter wereld behoorde. Dit is de gouden eeuw en de stad is in staat om grote projecten, zoals het aanleggen van de kenmerkende grachtengordel, ten uitvoer te brengen. Daarna stagneert de groei van de Amsterdam.

De Industriele Revolutie

Met de industriele revolutie krijgt de stad een nieuwe impuls en rond 1900 telt Amsterdam meer dan 500.000 inwoners. Nieuwe buurten waaronder de tuindorpen en de Pijp worden aangelegd om al deze nieuwe Amsterdammers een thuis te bieden. Doordat de stad nagenoeg failliet is vinden grootschalige herinrichtingsprojecten geen doorgang, waarmee de historische grachtengordel op de valreep gespaard wordt.

Amsterdambynight Grachtengordel Amsterdam Nacht

Modern Amsterdam

Tegenwoordig is Amsterdam een financieel en toeristisch centrum met 800.000 inwoners en jaarlijks meer dan 3,5 miljoen bezoekers. De 20ste eeuw zag een sterke groei van de stad die mede werd opgevangen met grootschalige nieuwbouw in Amsterdam Noord, Zuid-Oost en West. Hoewel het historische centrum in augustus 2010 is verklaard tot UNESCO Werelderfgoed blijft de stad groeien en ontwikkelen.

Meer lezen over de geschiedenis van Amsterdam? Neem een kijkje in de Spotlight.